Thursday, January 6, 2022

Hur man skriver ett bra essästycke

Hur man skriver ett bra essästycke



Strukturen för en uppsats är uppdelad i en introduktion som presenterar ditt ämne och din avhandlingsförklaring, en kropp som innehåller din djupgående analys och argument, och en slutsats som sammanfattar dina idéer, hur man skriver ett bra essästycke. Uppsatsen med fem stycken är bara en startpunkt för studenter som hoppas kunna uttrycka sina idéer i akademiskt skrivande; det finns några andra skrivformer och stilar som eleverna bör använda för att uttrycka sitt ordförråd i den skriftliga formen. Detta är den viktigaste delen av din introduktion. Känner passion för något och vill dela med dig av det? Du kan inkludera empiriska bevis, vittnesmål, logiska slutsatser eller till och med övertygande retorik – vad som än gör jobbet gjort. Du bör alltid peka ut din avhandling innan du skriver.





Steg 1: Haka på din läsare



Känner passion för något och vill dela med dig av det? Skriva en uppsats! Håller inte med om en populär åsikt och vill övertyga andra att gå med dig? Behöver skriva något eftersom college du drömmer om att gå på gör dig? Ge dina uppsatser extra polska. Grammarly hjälper dig att skriva med självförtroende Skriv med Grammarly. Nedan diskuterar vi det ramverket och hur du kan tillämpa det på dina uppsatser, hur man skriver ett bra essästycke typer de kan vara. Det finns tre saker att tänka på innan du skriver din uppsats: avhandling, typ och publik. Av dessa är den absolut viktigaste din avhandling, eller kärnan i vad din uppsats handlar om.


Uppsatser kan ibland gå vilse och gå in på relaterade tangenter, men de kommer alltid tillbaka till den ena kärnidén i avhandlingen. Du bör alltid peka ut din avhandling innan du skriver. Resten av din uppsats stöder alltså din avhandling. Du kan inkludera empiriska bevis, vittnesmål, logiska slutsatser eller till och med övertygande retorik – vad som än gör jobbet gjort. Liksom alla former av skrivande finns uppsatser i många olika typer. Ibland bestämmer uppgiften typen, som med antagningsuppsatser, och andra gånger avgör avhandlingen det. Oavsett vilket hjälper det att veta vilka alternativ du har, så här är några av de vanligaste uppsatstyperna:. Argumenterande essäer hävdar eller försvarar en ståndpunkt.


Detta är den vanligaste typen av skolpapper, så tänk på det när du skriver din första högskoleuppsats. En övertygande uppsats är precis som den låter: en uppsats för att övertyga eller övertyga läsaren om en viss punkt. När du vill ägna lika uppmärksamhet åt två motsatta saker, fungerar en jämför-och-kontrast-uppsats bättre än argumenterande eller övertygande uppsatser, som lutar åt ena sidan över den andra. Personliga essäer är ofta anekdotiska eller verkliga berättelser om författarna, som David Sedaris verk. Eftersom de tenderar att följa narrativa strukturer kan avhandlingen vara flexibel eller tolkande. Din sista övervägande är vem som ska läsa din uppsats - en lärare, en antagningsrådgivare, dina kamrater, internet i stort, etc. För det första avgör dina läsare om uppsatsen är formell eller avslappnad, vilket har en enorm inverkan på språk, ordval och stil.


Även om du föredrar strömmen av medvetandestil för att skriva ditt grova utkast, måste du fortfarande ha ett ordnat system som låter dig revidera och finslipa. För uppsatsskrivande rekommenderar vi standardskrivprocessen i fem steg:. Det hjälper alltid att samla dina tankar innan du börjar skriva. Baserat på din uppmaning eller avhandling, försök att generera så många idéer som möjligt att inkludera i din uppsats. Förberedelsefasen består av både att beskriva din uppsats och att samla in resurser för bevis. Ta en titt på resultatet av din brainstormingsession.


Isolera först de idéer som är nödvändiga för att stödja din avhandling och organisera dem sedan i en logisk och progressiv ordning. Om du vill ha empiriska bevis eller kompletterande citat, spåra upp dem nu. Detta är huvudstadiet i uppsatsskrivandet där du kavlar upp ärmarna och faktiskt skriver det första utkastet. Revisionsstadiet omfattar ditt andra utkast, ditt tredje utkast eller till och med ditt tolfte utkast om det behövs. Ta itu med alla nyanser och subtiliteter som du försvann i det första utkastet. Var uppmärksam på både ordval och tydlighet, såväl som sofistikerade skrivtekniker som att undvika den passiva rösten. Grammatik hjälper till att fånga vanliga misstag med meningsstruktur – som pågående meningar, meningsfragment, passiv röst och mer.


Gå igenom din uppsats och rätta felstavningar, formateringsproblem eller grammatiska fel. Uppsatsstruktur följer nästan alltid ett enkelt format från början-mellanslutet, eller i det här fallet, ett introduktion-brödtext-slutformat. Uppsatser följer samma riktlinjer för introduktioner som alla andra texter, med extra tonvikt på att presentera avhandlingen framträdande, helst i ämnessatsen. I slutet av ditt introduktionsstycke bör din läsare utan tvekan veta vad din uppsats handlar om. Därifrån följer du de vanliga bästa metoderna för hur man skriver en introduktion.


Majoriteten av din uppsats är kroppsstycken, som alla stöder din avhandling och presenterar bevis. Var noga uppmärksam på hur du organiserar dina kroppsstycken. Vissa argument drar nytta av en logisk utveckling, där en punkt leder till en andra och den andra punkten leder till en tredje. Seriösa författare kan bli ganska tekniska om hur man organiserar en argumenterande uppsats. Det finns särskilt tre metoder som används ofta: Aristotlian classicalRogerian och Toulmin, hur man skriver ett bra essästycke. Men dessa kan bli mycket hur man skriver ett bra essästycke, så för en enkel uppsats kommer en grundläggande struktur att fungera bra:. Om du får chansen, hur man skriver ett bra essästycke, du kan lägga till ett nytt perspektiv eller sammanhang för att förstå din avhandling, men i allmänhet bör slutsatsen inte presentera några nya bevis eller stödjande data.


För mer specifika tips, hur man skriver ett bra essästycke, läs om hur du skriver en slutsats för en uppsats här. Uppsatsstrukturen med fem stycken fungerar bra i ett nafs. Detta innehåller:. Även om den här uppsatsstrukturen kanske inte är tillräckligt flexibel för mer avancerade ämnen, är den praktisk när hastighet är en faktor, som under tidsbestämda tester. Speciellt för skoluppsatser kommer din läsare att granska hur väl du hanterar grunderna. Hur man skriver ett bra essästycke om uppsatsstruktur och skrivprocessen är en sak, men kan du visa förståelse för språkstil?


Kan du utveckla din avhandling logiskt och sammanhängande? Är dina referenser och citat pålitliga? Tipsen där hur man skriver ett bra essästycke upp där den här guiden slutar. Allt för ofta saknar vi skogen för träden, och att tänka länge och hårt på samma ämne kan ge dig tunnelseende. För när ditt skrivande behöver ge rätt effekt, erbjuder Grammarly Premium omskrivningar av hela meningar för förvirrande meningar – från att dela upp långa meningar, klippa extra ord eller ordna om nyckelfraser – förutom att fånga vanliga grammatiska misstag. Det ger dig också läsbarhetsfokuserade formateringsförslag, så att du vet att ditt skrivande är tydligt.


Det hjälper också dem som vill förbättra sin skrivfärdighetsnivå på engelska, med förslag på ofta missbrukade ord och fraser. Att finslipa ditt skrivande med dessa element i åtanke är nyckeln till att förmedla din poäng till din läsare - och hävda din avhandling så effektivt som möjligt. Förslag i realtid, var du än skriver. Ge dina uppsatser extra polering. Studenter 6 framgångsrika övertygande skrivstrategier Studenter Hur man parafraserar utan att plagiera något Studenter Din högskoleansökan Uppsats Överlevnadsguide Studenter Hur man skriver en uppsatsöversikt i 4 steg Studenter Expository Essays: En komplett guide Studenter Hur man skriver ett forskningsförslag.


Skriv-, grammatik- och kommunikationstips för din inkorg.





uppsats positiv attityd



Ge sedan läsaren det sammanhang de behöver för att förstå ditt ämne och argument. Beroende på ämnet för din uppsats kan detta inkludera:. Informationen här bör vara bred men tydligt fokuserad och relevant för ditt argument. Hur mycket utrymme du behöver för bakgrund beror på ditt ämne och omfattningen av din uppsats. I vårt punktskriftsexempel tar vi några meningar för att introducera ämnet och skissa det sociala sammanhanget som uppsatsen kommer att ta upp:. Scribbr Plagiat Checker. Detta är ditt avhandlingsuttalande — en mening eller två som sammanfattar ditt övergripande argument. Detta är den viktigaste delen av din introduktion.


Håll det kortfattat och ge din läsare en tydlig känsla för riktningen ditt argument kommer att ta. Om ditt argument har gått i en annan riktning än planerat, justera din avhandling så att den matchar det du faktiskt säger. Du har en stark introduktion - se nu till att resten av din uppsats är lika bra. Denna introduktion till en argumenterande uppsats sätter upp debatten om internet och utbildning, och anger sedan tydligt vilken position uppsatsen kommer att argumentera för. Internets spridning har haft en världsomvälvande effekt, inte minst på utbildningsvärlden. Användningen av internet i akademiska sammanhang ökar, och dess roll i lärande är hett debatterad. För många lärare som inte växt upp med denna teknik verkar dess effekter alarmerande och potentiellt skadliga.


Denna oro, även om den är förståelig, är missriktad. Nackdelarna med internetanvändning uppvägs av dess avgörande fördelar för studenter och lärare – som en unikt omfattande och tillgänglig informationskälla; ett sätt för exponering för och engagemang med olika perspektiv; och en mycket flexibel lärmiljö. Denna introduktion till en kort uppsats leder in till ämnet tryckpressens uppfinning och anger huvudpunkten i uppsatsen kommer att förklara effekten av denna uppfinning på det europeiska samhället. På många sätt markerade uppfinningen av tryckpressen slutet på medeltiden. Medeltiden i Europa minns ofta som en tid av intellektuell och politisk stagnation. Före renässansen hade den genomsnittliga personen mycket begränsad tillgång till böcker och var osannolikt att vara läskunnig.


Uppfinningen av tryckpressen på 1400-talet möjliggjorde mycket mindre begränsad informationscirkulation i Europa, vilket banade vägen för reformationen. Utan tvekan den första science fiction-romanen, dess handling kan läsas som en varning om farorna med vetenskapliga framsteg ohämmade av etiska överväganden. Men långt ifrån att ge en stabil bild av karaktären, använder Shelley skiftande berättarperspektiv för att gradvis förvandla vårt intryck av Frankenstein, och porträttera honom i ett allt mer negativt ljus allt eftersom romanen fortsätter. Din uppsatsintroduktion bör innehålla tre huvudsakliga saker, i denna ordning:. Längden på varje del beror på längden och komplexiteten på din uppsats.


För att skriva en bra krok, undvik alltför breda uttalanden eller långa, täta meningar. Ett examensarbete är en mening som sammanfattar det centrala i din uppsats eller uppsats. Allt annat du skriver bör relatera till denna nyckelidé. Avhandlingsutlåtandet är viktigt i varje akademisk uppsats eller forskningsartikel av två huvudskäl:. Utan en tydlig tes kan en uppsats hamna stökig och ofokuserad, vilket gör din läsare osäker på exakt vad du vill säga. Strukturen för en uppsats är uppdelad i en introduktion som presenterar ditt ämne och avhandlingsförklaring, en kropp som innehåller din djupgående analys och argument, och en slutsats som sammanfattar dina idéer. Kroppens struktur är flexibel, men du bör alltid ägna lite tid åt att tänka på hur du kan organisera din uppsats för att på bästa sätt tjäna dina idéer.


Låt en språkexpert förbättra ditt skrivande. Kontrollera ditt papper för plagiat om 10 minuter. Gör kontrollen. Generera dina APA-citat gratis! APA Citation Generator. Ge bakgrund om ditt ämne. Presentera din avhandling - den centrala punkten i din uppsats. Exempel på uppsatsintroduktion Uppfinningen av punktskrift var en stor vändpunkt i handikapphistorien. Vad är ditt plagiatpoäng? Jämför din tidning med över 60 miljarder webbsidor och 30 miljoner publikationer. Senare kan dock eleverna besluta sig för att avvika från standardformatet med fem stycken och våga sig på att skriva en utforskande uppsats istället. Ändå är det ett enkelt sätt att lära eleverna att organisera uppsatser i formatet med fem stycken ett enkelt sätt att introducera dem till att skriva litteraturkritik, som kommer att testas gång på gång under deras grund-, gymnasie- och vidareutbildning.


Inledningen är det första stycket i din uppsats, och den bör uppnå några specifika mål: fånga läsarens intresse, introducera ämnet och göra ett påstående eller uttrycka en åsikt i ett avhandlingsutlåtande. Det är en bra idé att börja din uppsats med ett fascinerande uttalande för att väcka läsarens intresse, men detta kan också åstadkommas genom att använda beskrivande ord, en anekdot, en spännande fråga eller ett intressant faktum. Eleverna kan öva på kreativa skrivuppmaningar för att få några idéer på intressanta sätt att starta en uppsats. De kommande meningarna ska förklara ditt första påstående och förbereda läsaren för ditt examensarbete, vilket vanligtvis är den sista meningen i inledningen.


Din avhandlingsmening bör ge ditt specifika påstående och förmedla en tydlig synpunkt, som vanligtvis är uppdelad i tre distinkta argument som stöder detta påstående, som var och en kommer att fungera som centrala teman för kroppsstyckena. Uppsatsens brödtext kommer att innehålla tre huvudstycken i ett uppsatsformat med fem stycken, var och en begränsad till en huvudidé som stöder din avhandling. För att korrekt skriva vart och ett av dessa tre huvudstycken bör du ange din stödjande idé, din ämnesmening, och sedan backa upp den med två eller tre bevissatser. Använd exempel som validerar påståendet innan du avslutar stycket och använd övergångsord för att leda till stycket som följer - vilket betyder att alla dina kroppsstycken ska följa mönstret av "påstående, stödjande idéer, övergångspåstående.


Ord att använda när du övergår från ett stycke till ett annat inkluderar: dessutom, faktiskt, på det hela taget, dessutom, som ett resultat, enkelt uttryckt, av denna anledning, på samma sätt, likaså, det följer att, naturligtvis, vid jämförelse, säkert, och ändå. Det sista stycket kommer att sammanfatta dina huvudpunkter och bekräfta ditt huvudsakliga påstående från din avhandlingsmening. Den bör påpeka dina huvudpunkter, men bör inte upprepa specifika exempel, och bör som alltid lämna ett bestående intryck på läsaren. Den första meningen i slutsatsen bör därför användas för att upprepa de stödjande påståendena som argumenteras i huvudstyckena när de hänför sig till avhandlingens uttalande, sedan bör de följande meningarna användas för att förklara hur uppsatsens huvudpunkter kan leda utåt, kanske att tänka vidare på ämnet.


Att avsluta avslutningen med en fråga, anekdot eller sista begrundan är ett bra sätt att ge en bestående effekt. När du har slutfört det första utkastet av din uppsats, är det en bra idé att återbesöka avhandlingsförklaringen i ditt första stycke. Läs din uppsats för att se om den flyter bra, och du kanske upptäcker att de stödjande styckena är starka, men de tar inte upp det exakta fokuset i din avhandling. Skriv helt enkelt om din avhandlingsmening så att den passar din kropp och sammanfattning mer exakt, och justera slutsatsen för att avsluta det hela snyggt. Elever kan använda följande steg för att skriva en standarduppsats om ett givet ämne.


Välj först ett ämne, eller be dina elever att välja sitt ämne och låt dem sedan bilda en grundläggande fem stycke genom att följa dessa steg:. När en elev kan bemästra dessa 10 enkla steg, kommer det att vara lätt att skriva en grundläggande uppsats med fem stycken, så länge som eleven gör det korrekt och inkluderar tillräckligt med stödjande information i varje stycke som alla relaterar till samma centraliserade huvudidé, uppsatsens avhandling. Uppsatsen med fem stycken är bara en startpunkt för studenter som hoppas kunna uttrycka sina idéer i akademiskt skrivande; det finns några andra skrivformer och stilar som eleverna bör använda för att uttrycka sitt ordförråd i den skriftliga formen.


Enligt Tory Youngs "Studying English Literature: A Practical Guide":. Eleverna bör istället uppmanas att skriva andra former, såsom journalanteckningar, blogginlägg, recensioner av varor eller tjänster, forskningsrapporter med flera stycken och friformsbeskrivningar kring ett centralt tema. Även om uppsatser med fem stycken är den gyllene regeln när man skriver för standardiserade test, bör experiment med uttryck uppmuntras under hela grundskolan för att stärka elevernas förmåga att använda det engelska språket fullt ut. Dela flipboard e-post. En introduktion till essäskrivande. Inledning Välja ett ämne.

No comments:

Post a Comment