Thursday, December 30, 2021

Indien efter självständighet uppsats

Indien efter självständighet uppsats



Även om det känns att vi kan göra bättre på områden, särskilt nationell säkerhet och social och medborgerlig förståelse, men alla länder går igenom mer eller Indien efter självständighet uppsats samma tillväxtvägar och vi har mer att se fram emot. Annons Annons. Vår årliga tillväxt är cirka 2. Men tonvikten måste ligga på utbildning av befolkningen och uppriktiga ansträngningar måste göras för att tillhandahålla bättre hälso- och sjukvårdstjänster i den offentliga sektorn.





Postnavigering



Indien efter självständigheten. Uppsats nr. Det råder ingen tvekan om att Indien har gjort enorma framsteg efter självständigheten. Vid tiden för självständigheten levde de flesta indiska folket ett eländigt liv. De bodde i hyddor, slumkvarter och kåkar. De hade inga faciliteter och bekvämligheter i livet. Det fanns en utbredd analfabetism och barnadödligheten var hög. där Indien efter självständighet uppsats brist på matspannmål och hungersnöd var vanliga och många människor dog av svält. Efter självständigheten har hela scenariot förändrats. Fortfarande bor en stor majoritet av människor i byar. Men nu har mängden byar förändrats mycket. De flesta av byarna är elektrifierade. De är kopplade till storstäder med puckavägar. Bönderna får stora skördar tack vare de nya jordbruks- och bevattningsmetoderna och rättvis användning av nya frön, gödningsmedel, bekämpningsmedel, etc.


Det har skett en revolution inom den medicinska vetenskapen. Barndödligheten har minskat kraftigt och livslängden har ökat kraftigt. Nov, det finns botemedel även för de sjukdomar som tidigare ansågs vara obotliga som T. B, kolera, hjärtbesvär, etc. Ny utbildning, nya maskiner, färdigheter och kurser har gjort Indien välmående och en ekonomisk makt att räkna med på den internationella arenan. Demokratin har slagit fasta rötter i Indien och ett antal val, i stort sett fria och rättvisa, har hållits här under åren. Tung industri som stål, cement m.m. som är så avgörande för infrastruktur har startats i stor skala.


Medel för information och kommunikation och underhållning har revolutionerats och Indien har blivit en gigant inom områdena informationsteknologi och telekommunikation. Indien har också blivit en kärnvapen- och rymdmakt och föreställer sig att bli ett utvecklat land genom att Indien har visat sin militära makt ett antal gånger genom att tillfoga Pakistan förkrossande nederlag i, och trots detta har det förekommit vissa motgångar och vissa svårlösta problem. Den växande befolkningen har omintetgjort mycket av framstegen. Skillnaderna mellan rika och fattiga i inkomster är onormala.


Fortfarande finns det några akuta problem som fattigdom, analfabetism, arbetslöshet, korruption, foieticid etc. Låt oss hoppas att allt detta kommer att lösas förr snarare än senare. Femtio år av indisk självständighet. 15 augusti, Indien efter självständighet uppsats, markerade att Indien fullbordade sitt 50:e år av självständighet. Det här är inte lång tid i en nations liv, men det har varit tillräckligt länge för att se de dramatiska förändringarna på alla områden, Indien efter självständighet uppsats. Inwe kastade ut britterna efter en unik frihetskamp som gav världen filosofin om ickevåld. Genom åren har det funnits många saker att vara stolt över, men kanske lika många saker att känna sig sviken.


När vårt oberoende var i sin linda, fick det möta många svåra och komplexa problem. Landet delades upp och miljontals människor rycktes upp med rötterna. Vår regering var tvungen att rehabilitera dem. Samtidigt släppte Pakistan ut stammar för att attackera Kashmir, som hade anslutit sig till och blivit en del av Indien. Razakaars i Hyderabad gjorde uppror mot vår regering. Andra maharadjor försökte bilda självständiga stater. Men tack och lov, alla dessa svårigheter övervanns med hjälp av våra stora ledare som Sardar Patel. Det första målet som det fria Indien uppnådde var att konsolidera de olika enheterna i landet och att absorbera sexhundra och udda furstliga stater.


Detta förenade landet och dess folk, Indien efter självständighet uppsats. Den garanterade alla sina medborgare rättvisa, frihet, jämlikhet och broderskap. Den förklarade hindi som det nationella språket och 18 andra som erkända regionala språk. Den förklarade också Indien en sekulär stat och det finns ingen diskriminering av någon person på grund av religion, ras, kast eller trosbekännelse. Allmänna val, baserade på universell vuxenval, har hållits tretton gånger under de senaste fem decennierna, Indien efter självständighet uppsats. Som ett resultat av de val som hölls i National Front kom regeringen till makten i centrum och i många stater. Men inCongress erövrade igen makten i Center i kraft av att det var det största enskilda partiet.


Men i Förenade fronten kom åter till makten med hjälp av kongressen. InBJP-ledda National Democratic Alliance NDA kom till makten i centrum. Faktum i Indien efter självständighet uppsats processen ligger i den fredliga överföringen av makt varje gång, vilket verkligen symboliserar den sanna demokratiska karaktären av politik. Under dessa år, Indien efter självständighet uppsats, vi har framgångsrikt slutfört åtta femårsplaner. Dessa har gett en viss styrka och stabilitet till vår ekonomi. Inkomsten per capita har ökat från Rs. Både jordbruks- och industriproduktionen har ökat avsevärt. Produktionen av matspannmål ökade från Uppmuntrad av framgången med åtta planer har Indien nu lanserat den nionde femårsplanen. Planen, som omfattar perioden, avser totalt Indien efter självständighet uppsats av Rs.


Planen syftar till en tillväxttakt på 6. Den antar den inkrementella kapitalproduktionskvoten ICOR på 4. Denna tillväxt ska uppnås med 3. På ekonomisk front, Indien efter självständighet uppsats, den liberaliserade ekonomiska politiken infördes år. Vid den tiden genomgick den indiska ekonomin en allvarlig kris. Industri och jordbruk stod stilla; finanssektorn befann sig i dvala; ett enormt finansiellt underskott ökade med en massiv utlandsskuld, vilket tärde på en stor del av våra resurser. Massorna hade stått inför en tvåsiffrig inflationstakt. Den nya politiken syftade till att avveckla kontrollen över ekonomin med staten att ge efter för marknadsekonomin. Som ett resultat av ny liberaliserad politik var tillväxttakten under den åttonde planen 6.


På vetenskaplig front har Indien sedan självständigheten fortsatt att marschera framåt och drivit ett program för att använda modern vetenskap och teknologi för nationell utveckling. För närvarande spenderar vi ca Indien efter självständighet uppsats. Vi har gjort lovvärda prestationer inom vattenförvaltning, sjukvårdssystem och Indien efter självständighet uppsats kraftkapacitet. Rymdprogrammet har förutsett och uppnått målen för rymdbaserade tjänster inom områdena kommunikation, meteorologi, resursundersökning och förvaltning och utveckling av satellituppskjutningsfordon SLV och PSLV och tillhörande marksystem, GRAM SAT och Remote Sensing Satellites IRS Series är vittnesbörd. till den indiska förträffligheten och ansträngningarna.


Men effekterna av vetenskapliga och tekniska strävanden är mer uppenbara på vissa områden än andra. Industriella framsteg, anmärkningsvärda landvinningar inom rymdtillämpningar, försvar, avancerade material och kärnforskning mildrar inte riktigt eländet med att stora delar av vår befolkning måste leva under ohälsosamma förhållanden, utan rent dricksvatten, med få eller inga medicinska faciliteter för att hjälpa dem övervinna hälsorisker. Ett stort antal av våra byar är genomsyrade av fattigdom, fortfarande obelysta, Indien efter självständighet uppsats, bristande skolor och lätta kommunikationsmedel.


På den diplomatiska fronten har Indien sedan självständigheten obdort upprätthållit sitt engagemang för verklig nedrustning och har fortsatt sitt arbete för att på tidsbestämd basis uppnå en kärnvapenfri värld. Indien har aldrig accepterat diskriminerande regimer som NPT:s icke-spridningsavtal och deltar alltid gärna i icke-diskriminerande och rättvisa globala fördrag som konventionen om kemiska vapen. Indien känner sig engagerad i alliansfrihet men inser att en viss ennui har utvecklats kring det i flera av gamla trogna medlemsländer, Indien efter självständighet uppsats apati hos vissa andra.


Indien upplever nu en svår fas i sina relationer med väst när de strävar efter Indien efter självständighet uppsats påverka grundläggande ekonomiska, sociala och politiska förändringar i våra egna samhällen, Indien efter självständighet uppsats. Men under de senaste fem decennierna har våra misslyckanden varit mycket mer än våra prestationer. Vårt största misslyckande är att utrota korruption, vilket är en Indien efter självständighet uppsats hot än till och med yttre aggression. Det är ett faktum att Indien har listats som det sjunde mest korrupta landet i världen. Korruptionen har vuxit eftersom de skyldiga, särskilt de i höga ämbeten, har upptäckt att lagens arm aldrig är tillräckligt lång för att överta dem.


Om det finns ett gapande hål i vår lista över prestationer, 50 år efter självständighet, är det antalet medborgare som fortsätter att malas ner av fattigdom. Fattigdom påverkar inte bara dess offer utan fungerar också som en boja för samhällets övergripande utveckling och framsteg. När det gäller utbildning, i Indien Indien efter självständighet uppsats miljoner barn i åldersgruppen går inte till Indien efter självständighet uppsats. Trots olika uttalanden från alla regeringar och olika program Indien efter självständighet uppsats för detta ändamål kan man inte förneka att situationen är dyster. Indien har det tveksamma rekordet att ha hälften av världens analfabeter i slutet av 1900-talet. Vi har misslyckats med att genomföra Indien efter självständighet uppsats har redan fastställts i grundlagen.


Vad vi behöver är att säkerställa våra stora sociala och ekonomiska förändringar. Orsakerna till analfabetismen kommer inte att lämna oss. Om en betydande del av befolkningen är analfabeter beror det på att vi har fortsatt det koloniala systemet mer eller mindre oförändrat. Även om vissa ytterligare insatser har gjorts och vissa marginella framsteg har skett, kommer det inte att lösa problemet, Indien efter självständighet uppsats. Vad vi behöver idag är en massrörelse, en massmedvetenhet mot denna sjukdom för att förbättra resultat bortsett från några herkuliska ansträngningar från regeringens sida. Barnarbete antar karaktären av ett socialt problem eftersom det hindrar, stoppar eller förvränger den nationella tillväxtprocessen och förhindrar Indien efter självständighet uppsats barn från att uppnå manlighet.


Uppskattningarna av arbetande barn i Indien varierar från 50 miljoner till ett antal mycket högre. De olika orsakerna till barnarbetet i landet nämns såsom fattigdom, lönestruktur, sysselsättning, analfabetism och så vidare. För att avskaffa eller eliminera detta hot från vårt indiska samhälle krävs integrerade ansträngningar.





stamcellsforskning argumentativ uppsats



Det är inte ideologin, utan personlighetsfaktorerna, som har lett till bildandet och upplösningen av partier. Granskning av partimanifest som utfärdats under val och de gemensamma minimiprogrammen CMP:er som antagits av på varandra följande koalitionsregeringar tyder på att det fanns litet ideologiskt avstånd mellan partierna. Politisk distans upprätthålls trots ideologisk närhet. Den faktiskt existerande politiska strukturen har avvikit från det ideal som uppfattades av grundarna till vår konstitution. Flera ändringar i grundlagen berättar den historien, men bara delvis. Det finns inget ovanligt i detta.


Alla levande samhällen förändras ständigt som svar på de nya kraven och av medlemmarnas beteende i deras olika status och rollrelationer. I de tidigare faserna fanns det påtryckningar från härskarna i furstliga stater och ägare av feodala gods som sökte omdefinierade roller som ledare i en fungerande demokrati. De gick in i politiken genom att ansluta sig till antingen det regerande kongresspartiet eller det nyskapade Bharatiya Jan Sangh och Swatantra-partiet som nu är nedlagda. Oppositionen förblev i minoritet, men var ganska högljudd i sin kritik i parlamentet och de statliga lagstiftande församlingarna. Röstpolitiken som kräver siffror ledde till att det styrande partiet och dissidenterna inom det, såväl som partierna i oppositionen, skapade röstbanker genom att åberopa kastkänslan.


Kast gick in i politiken i den meningen att det fanns och finns en politisering av kast. Om några politiska partier försökte uppvakta väljarna från en viss kast - Lodhis eller Rajputs, eller Brahminer försökte andra uppvakta minoritetsgrupperna. Man märker också ett märkligt mönster att sammanföra muslimer och det hinduiska samhället Yadavs och andra så kallade daliter. Även om denna gruppering är baserad på sekteriska överväganden, kallas den sekulär. Men en koalition av kaster från hindu- och jain- och sikhgrupperna fördöms som antisekulära. I denna process har ord som sekulär och sekularism förlorat sin ursprungligen avsedda betydelse. Alla partier inser att ingen gemenskap eller grupp kan försummas om man skulle samla politiskt stöd.


De sekulära partierna har inte råd att försumma den hinduiska rösten, och de partier som kallas antisekulära har också representanter för andra samfund än hinduerna. Alla partier, med undantag för religionsbaserade organisationer, hävdar att de är sekulära. Indisk politik kännetecknas av en frånvaro av ideologi. Endast läpparnas bekännelse ges till ideologi. Partier domineras av personligheter. Även gruppen marxister är uppdelad i flera partier. Kongresspartiet startade som en rörelse som fick sällskap av människor från alla sektioner; dess enda syfte var att avsätta britterna och etablera Swaraj. Efter att ha uppnått detta mål föreslog Mahatma Gandhi att kongressen skulle upplösas, men den sköts ner. Euforin över självständighet var så överväldigande, och ledarna för rörelsen så respekterade av gemene man, att kongresspartiet verkade vara den naturliga arvtagaren till tronen.


Ledare som hoppade av kongresspartiet bildade de flesta andra partier senare. Studenter av demokrati vet att dess korrekta funktion kräver en opposition. I USA finns det till exempel två partier – demokratiska och republikanska – mellan vilka makten växlar. Men i Indien gav en fortsättning av kongressstyre utan hot om att den skulle ersättas, vad som kom att kallas enpartidominerande system. Människor fann att detta system liknade det i sovjetstaten. Detta system uppfyllde kravet på den demokratiska processen genom att skapa interna meningsskiljaktigheter inom själva kongresspartiet.


Denna förändring sker på flera gränser. Låt oss kort nämna de stora förändringarna i den indiska politiken som har inträffat sedan Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar. Ditt artikelbibliotek Hem Statisk Huvudmeny Hem Dela dina filer Friskrivningsklausul Cookiepolicy Sekretesspolicy Kontakta oss Förbjudet innehåll Förbjudet innehåll Bildriktlinjer Plagiatförebyggande Innehållsfiltrering Användarvillkor Konto inaktiverat. Relaterade artiklar: Uppsats om politisk modernisering i Indien Politiska partier: Tre huvudtyper av politiska partier i Indien. Förändringar i ledarskapet i Indien. Indiska unionens uppdelning i stater.


Lämna ett svar Klicka här för att avbryta svar. Vi använder cookies Vi använder cookies för att anpassa innehåll och annonser, för att tillhandahålla funktioner för sociala medier och för att analysera vår trafik. Du samtycker till våra cookies om du fortsätter att använda vår webbplats. Cookie-inställningar Acceptera. Hantera samtycke. Stäng Sekretessöversikt Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse när du navigerar genom webbplatsen. Av dessa lagras de cookies som kategoriseras som nödvändiga i din webbläsare eftersom de är nödvändiga för att webbplatsens grundläggande funktioner ska fungera. Vi använder också tredjepartscookies som hjälper oss att analysera och förstå hur du använder denna webbplats. Dessa cookies kommer endast att lagras i din webbläsare med ditt samtycke. Du har också möjlighet att välja bort dessa cookies.


Men att välja bort vissa av dessa cookies kan påverka din surfupplevelse. Nödvändigt Nödvändigt. Nödvändiga cookies är absolut nödvändiga för att webbplatsen ska fungera korrekt. Dessa cookies säkerställer grundläggande funktioner och säkerhetsfunktioner på webbplatsen, anonymt. Cookie Varaktighet Beskrivning cookielawinfo-checkbox-analytics 11 månader Denna cookie är inställd av GDPR Cookie Consent plugin. Cookien används för att lagra användarens samtycke för cookies i kategorin "Analytics". cookielawinfo-checkbox-functional 11 månader Cookien sätts av GDPR cookie-samtycke för att registrera användarens samtycke för cookies i kategorin "Funktionell".


cookielawinfo-checkbox-necessary 11 månader Denna cookie är satt av GDPR Cookie Consent plugin. Cookies används för att lagra användarens samtycke för cookies i kategorin "Nödvändigt". cookielawinfo-checkbox-others 11 månader Denna cookie är satt av GDPR Cookie Consent plugin. Cookien används för att lagra användarens samtycke för cookies i kategorin "Övrigt. cookielawinfo-checkbox-performance 11 månader Denna cookie är satt av GDPR Cookie Consent plugin. Cookien används för att lagra användarens samtycke för cookies i kategorin "Prestanda".


Andelen läskunnighet har ökat. Vårt land har gjort mycket när det gäller sociala reformer. Zamindari-systemet har avskaffats. Templen är nu öppna för alla. Kastsystemet tappar snabbt sin betydelse. Orörbarhet är ett minne blott. Indien har också blivit en rymdmakt. Hon har skjutit upp 10 satelliter hittills. Hennes senaste satellit har framgångsrikt placerats i rymden. Indien är nu den elfte rymdmakten i världen. Även på medicinområdet har Indien uppnått stor berömmelse och vår läkare har botat många dödliga sjukdomar. Indien tillverkar idag många läkemedel. Våra läkare har varit framgångsrika i att bekämpa de sjukdomar som tidigare bara var möjliga i västländer. Vi är stolta över våra prestationer men vi lider fortfarande av kommunala, regionala och språkliga tvister.


Men vi bör inte avskräckas av dessa svårigheter. Vi bör vara optimistiska om hans ljusa framtid för vårt land. Författare: Admin Etiam på libero iaculis, mollis justo non, blandit augue. Bloggkommentarer Facebookkommentarer 0 kommentarer:. Sök blogg. populära inlägg. Uppsats om en elevs plikter för klass 6, 7, 8, 9, Uppsats om en elevs plikter för klass 6, 7, 8, 9, 10 Introduktion - En student är ett lands framtid. Han har vissa plikter och är En varm sommardag uppsats för klass 5, 6, 7, 8. En varm sommardag Uppsats för klass 5, 6, 7, 8 Det var juni månad. Det var kvavt varmt. Solen sken väldigt starkt. Det var r Essay on Books are Our Best Companion Words.


Essä om böcker är våra bästa följeslagare Inledning- Människan är ett socialt djur. Han kan inte leva ensam. Han behöver sällskap. Men co

No comments:

Post a Comment